Aduki - luomukaupan tienraivaaja

Luomu- ja Reilun kaupan tuotteita Suomeen tuova Aduki perustettiin vuonna 1980. Kipinä luomutukun perustamiseen lähti kiinnostuksesta kasvisruokaa kohtaan.
- Olimme tuohon aikaan innokkaita matkustelijoita. Matkoillamme olimme tutustuneet tanskalaiseen luomutukkuun, jonka perustajat ovat säilyneet ystävinämme siitä lähtien. Ostimme sieltä pienen erän tavaraa: tummaa riisiä, soijakastiketta, merilevää ja muuta makrobioottista, Adukin perustajat Lea Brusin ja Olli Helander valottavat yritystoiminnan alkuaikoja.
- Ajattelimme, että jos kukaan ei osta, syömme kaiken itse!
- Aluksi toimme tavaraa Tanskasta, Ranskasta ja Englannista. Kaikki luomutuotteet olivat alkuaikoina amerikkalaisia. Nykyään on toisin: nyt esimerkiksi amerikkalaistenkin kauppojen hyllyiltä löytyvistä luomupavuista valtaosa viljellään Kiinassa.
Alku aina hankalaa...
Adukin alkuaikoina ruokatuotteiden maahantuonti oli "sulaa hulluutta": Suomi ei ollut EU:ssa ja maassa vallitsi muutenkin hyvin protektionistinen ilmapiiri tulleineen, valmisteveroineen, lisensseineen ja tullilaboratorioineen.
- Tullilaboratorio oli jokaviikkoinen toimenpide, erittäin kallis ja tietysti kaikki tutkimuskulut piti maksaa itse, adukilaiset muistelevat.
Lisäksi tuntui, että tullissa vieroksuttiin aivan erityisesti luomua.
- Muistamme eräänkin kerran kun tullilaboratorion nykyään aika korkeassa asemassa oleva edustaja sanoi halveksuen merilevistä: `”Kuka tällaisiakin viitsii syödä?” Vielä hiljakkoinkin jouduimme tuhoamaan wakame-merilevän, koska viranomaisten mielestä annos on liian suuri suomalaisille ja siitä saa liikaa jodia. Muualla Euroopassa wakame-merilevää kyllä myydään ja yleensähän sitä pidetään terveellisenä.
Kun Suomi sitten liittyi EU:hun vuonna 1995, asiat hieman helpottuivat. Toki tutkimuksia tehdään toki yhä satunnaisesti.
EU:n sisämarkkinoille tulevat luomutuotteet tarkastetaan laboratoriossa tulomaassaan sekä vielä Suomessa, pistokoeluontoisesti.
Näin voimme varmistua, että myös Kiinasta tulevat raaka-aineet on tarkkaan tutkittu ja varmasti luomulaatuisia ja turvallisia. Nykyään luomun jäljetettävyys tilalta asti onkin varsin helposti todettavissa.
- Vuosien varrella meille Adukissa on kertynyt varmaan Suomen suurin valikoima laboratoriotutkimustuloksia luomutuotteista, luomun maahantuonnin uranuurtajat summaavat.
Perustuotteista se alkoi
Adukin tukkutoiminta alkoi perustuotteita pakkaamalla ja myymällä. Alkutaipaleen hittituotteita olivatkin erilaiset luomupavut, siemenet, soijakastike ja yrttiteet. Itsekin muistan elävästi Taivaantee-nimellä varustetun, tuoksuvan yrttiteesekoituksen huikean menekin VR:n makasiinien Ruohonjuuressa!
Vuosien saatossa tuotevalikoima on laajennut kattavaksi ja repertuaariin kuuluvat useat maailmankuulut ja upeat brändit: esimerkiksi Clipper, Biona, Doves Farm, Muso, Steenberg, Voelkel.
- Näistä luomutoimijoiden pioneereista monet ovat perheyrityksiä, joissa lapset jatkavat yrityksen toimintaa. Olemme aina tulleet hyviksi ystäviksi näiden ihmisten kanssa. Vaikka jotkut näistä yrityksistä ovat nykyään isojakin, silti samat vanhat ajatukset ja alkuaikojen arvot löytyvät yrityksen taustalta. Lisäksi hyvä ammattitaito on paras tae tuotteiden turvallisuudelle. Ja hyvät suhteet ovat luottamuksen perusta, Lea ja Olli kertovat.
Yhteistyötä Ruohonjuuren kanssa - jo ihan alusta asti
- Kun Ruohonjuuri 80-luvun alussa aloitti toimintansa VR:n makasiineilla, ratavartijan mökissä, tuli meistä toistemme asiakkaita tuota pikaa. Olimme hengenheimolaisia. Me ostimme makasiinin Ruohonjuuresta toimistoomme uusiopaperit ja Ruohonjuuri myi monia meidän tuotteitamme, adukilaiset muistelevat.
1980 -luvulla Suomeen syntyivät maailmankaupat, joita silloin kutsuttiin kehitysmaakaupoiksi. Luomuruuan rinnalle nousi voimakkaana myös ajatus oikeudenmukaisesta kaupasta. Aduki oli paitsi luomun tienraivaaja myös ensimmäisiä reilun kaupan tuotteiden maahantuojia. Nykyisin Adukin tukkuvalikoimassa on noin 60 eri Reilun kaupan tuotetta.
- Ruohonjuuren kanssa olemme aina jakaneet samanlaisen vision luomusta, reilusta kaupasta ja ison innostuksen uusista tuotteista. Tästä olemme tavattoman ylpeitä, Lea ja Onni kiittelevät.
Ruohonjuuren ja Adukin yhteistyöllä onkin varsin pitkät perinteet: tuotteiden tatameilla ollaan temmelletty yhdessä 34 vuotta.
16 henkilöä työllistävän Adukin tukkuvarasto ja pakkaamo Itä-Helsingin Herttoniemessä.
- Monelle nuorelle Aduki on tarjonnut ensimmäisen työpaikan, josta on ollut hyvä jatkaa eteenpäin. Olemme myös tarjonneet muutamalle ulkomaalaiselle työpaikan ja auttaneet heitä jopa perheen yhdistämisessä. He ovat kotiutuneet hyvin ja ostaneet juuri ensimmäisen oman asuntonsa Helsingistä. Myös tästä olemme myös hyvin ylpeitä
Tämän hetken hittituotteita ovat pähkinät ja kookostuotteet. Uusinta uutta Adukin tukkuvalikoimassa edustavat esimerkiksi Ghee kirkastettu voi ja kaktusvesi. Nämä kaikki ja noin tuhat muuta Adukin tuotetta löydät Ruohonjuuresta!