Adaptogeenit avuksi!

Adaptogeenit ovat yleisnimi lääkinnällisille kasveille ja sienille, jotka tasapainottavat kehoa ja mieltä. Adaptogeenit auttavat siis elimistöämme sopeutumaan haastaviinkin olosuhteisiin ja usein niistä onkin merkittävää apua esimerkiksi stressiä vastaan taisteltaessa.
Adaptogeenit ovat yleisnimi lääkinnällisille kasveille ja sienille, jotka tasapainottavat kehoa ja mieltä. Adaptogeenit helpottavat esimerkiksi stressiä.
Lääkinnällisistä sienistä valmistettuihin juoma-aineksiin erikoistuneen Foursigmatic:in Mikael Mäkinen tuntee adaptogeenit paremmin kuin omat taskunsa. Opitaan siis aluksi perusasiat:

- Adaptogeenit ovat yrttejä ja sieniä, jotka vaikuttavat kehoon monitahoisesti: ne eivät varsinaisesti ole stimulantteja eivätkä rauhoittavia vaan toimivat elimistöä tasapainottaen tilanteen vaatimalla tavalla.  Adaptogeenit eivät aiheuta riippuvuutta eikä niillä ole haittavaikutuksia päivittäisessäkään käytössä. Elimistön sopeutumista eli adaptaatiota tukevat adaptogeenit auttavat palauttamaan kehon omaa tasapainoa, Mikael Mäkinen pohjustaa.

Adaptogeenit nimensä mukaisesti siis "adaptoivat" kehoa ja mieltä tasapainottamalla ja rauhoittamalla elimistöämme. Useasti kroppamme käy joko yli- tai alikierroksilla (stressitilassa), jolloin vastustuskykymmekin on koetuksella. Adaptogeenit siis parantavat stressinsietokykyä ja alentavat stressiä.

Karuissa olosuhteissa kasvaneiden kasvien voima

Adaptogeenit kasvavat yleensä rankoissa ja karuissa olosuhteissa, jolloin niihin kehittyy valtava määrä vaikuttavia ainesosia. Adaptogeenejä nauttimalla saamme näitä aineksia oman kehomme käyttöön.

Foursigmatic-sarja tullut tunnetuksi lääkinnälisten sienten tehovoimaa hyödyntävistä sienijuoma-aineksista, joissa tehoaineena temmeltelevät erilaiset adaptogeenit

- Kaikissa  Foursigmatic-tuotteissa käytetyt sienet ovat adaptogeenejä. Niistä tunnetuimpia ovat pakurikääpä (chaga), lakkakääpä (reishi), kiinanloisikka (cordyceps) ja siiliorakas (Lion's Mane). Tämän lisäksi käytämme paljon adaptogeenisiä yrttejä kuten ruusujuurta (Rhodiola rosea), venäjänjuurta eli Siberian Ginsengiä (Eleutherococcus senticosu), pyhäbasilikaa eli tulsia (Ocimum tenuiflorum) ja ashwagandhaa, Mäkinen valottaa. 

Adaptogeenien suosion syinä tehokkuus ja helposti havaittavat hyödyt


Adaptogeenit ovat nousseet viime vuosina sangen suosituiksi terveys- ja trenditietoisten kuluttajien keskuudessa. Hirmuinen hypetys adaptogeeneistä on ollut etenkin “rapakon takana”, jossa suurin osa Foursigmatic-tuotteistakin löytää asiakkaansa.  

Adaptogeenien jättisuosioon on Mäkisen mukaan monta syytä:

- Kuluttajat haluavat tehokkaita ja helppokäyttöisiä tuotteita. Olemme huomanneet, että ihmiset ostavat tuotteita aina vain uudelleen kokeiltuaan adaptogeenejä, koska hyödyt ovat konkreettisia ja toimivat lähestulkoon kaikille. Suurinta osaa käyttämistämme adaptogeeneistä on käytetty vuosisatojen ajan eli sinänsä elimistön sopeutumista edistävien kasvien ja sienten hyödyntäminen ei ole mikään uusi juttu.

Kenelle adaptogeenit sopivat?


Mikael Mäkinen suosittelee adaptogeenejä ihmisille, jotka haluavat voida hyvin, pysyä terveinä ja tasapainottaa stressinsietokykyään. Erityisen paljon apua adaptogeeneistä tuntuvat saavan he, joilla on haasteita stressin tai immuniteetin kanssa.

Foursigmatic-sarjaan saapui alkuvuodesta kimara uusia adaptogeenejä hyödyntäviä juoma-aineksia:

- Adaptogen Blend on nimensä mukaan adaptogeenien sekoitus ja toiminnallisuudeltaan kaikkein kokonaisvaltaisin tuotteistamme. Siinä mukana komeilee kuusi erilaista adaptogeeniä. Adaptogeenejä etsivälle tämä tuote on erityisen hyvä diili laadukkaista raaka-aineista, koska yksi annos juomaa maksaa noin euron. Adaptogen Blend on luonnollisesti helppokäyttöinen: teelusikallinen kipataan smoothien joukkoon - ja päivän adaptogeenit ovat sitten siinä, Mikael suosittelee. 

Adaptogen-kahvi on Foursigmaticin adaptogeeni-tuotteista jopa vieläkin helppokäyttöisempi, sillä se on pakattu yksittäispusseihin, jotka on helppo ottaa töihin tai matkalle mukaan. - Suosittelen tätä versiota paljon liikkuville ihmisille, jotka haluavat kahvin ilman haittavaikutuksia kuten närästystä tai kofeiinin yliannostusta. Yhdessä pussissa on vain 50 mg kofeiinia mutta sitäkin enemmän muita hyötyjä, Mäkinen kertoo. 

Adaptogen-suodatinkahvi on keskipaahtoista, reilun kaupan pelisäännöillä tuotettua kahvia, joka on viljelty Kolumbiassa. 

- Tämä vaihtoehto sopii ihmisille, jotka haluavat valmistaa laadukkaan kahvin kotonaan ilman että adaptogeenit maistuvat kahvissa ollenkaan, Mikael opastaa.

Four Sigmatic -sarjasta löytyy kahvia lääkinnällisillä sienillä höystettynä.

Parempien lattejen puolesta


Adaptogeeniuutuksien lisäksi Foursigmatic sarjaan on tupsahtanut juuri kaksi erilaista latte-ainesta. Mikä on niiden kantava idea ja terveyshyödyt?

- Tuplauutetut sienet ovat joidenkin mielestä maultaan liian kitkeriä eivätkä kaikki tykkää siksi niitä juoda. Vahvan makunsa vuoksi lääkinnälliset sienet ja yrtit ovat tosin myös tehokkaita - kitkerä maku indigoi kasvikunnan antimissa usein suurta määrää vaikuttavia aineita. Foursigmaticin uudet latte-ainekset ovat erinomainen vaihtoehto heille, jotka haluavat yhdistää herkullisen latte-hetken ja sienten terveyshyödyt: lempeänmakuiset lattet ovat herkullisia ja samalla toimivat tehokkaasti. 

- Molemmissa latteissa on sienten lisäksi myös kimara suosittuja superfoodeja, kuten moringaa Matcha Lattessa sekä mucunaa ja lucumaa Coffee Lattessa. Latteissa on 50 mg kofeiinia pussillista kohden eli noin saman verran kuin vihreässä teessä. Latte-aineksemme ovat maidottomia ja niiden kermainen koostumis ja pehmeä maku ovat peräisin luomulaatuisesta kookosmaitojauheesta, Mikael Mäkinen kertoo.

Mikael Mäkinen uumoilee todennäköisesti olevansa “maailmanennätysmies”: yksi eniten Foursigmaticin tuotteita päivää kohti nauttivista henkilöistä koko planeetallamme. 

- Olen laskenut käyttäväni keskimäärin 10 annosta tuotteitamme per päivä, ja siksi olen varmaankin pysynyt terveenä lukuisista matkapäivistä ja messuista huolimatta. 

- Rakastan adaptogeenejä ja uusista tuotteista suosikkini on Adaptogen blend, sillä se on erittäin tehokas. Adaptogen blend toimii niin sanotusti "all in one" -tuotteena, maistuu hyvälle niin kuumaan veteen kuin smoothieen sekoitettuna ja monet tuotteessa olevista adaptogeeneistä ovat maailman tutkituimpia ruokia. Sienten lisäksi nostaisin raaka-aineista esiin adaptogeenisekoituksemme tehoaineena temmeltävän tulsin ja ashwagandhan, jotka ovat tunnettuja ayurveda-yrttejä, Mäkinen hehkuttaa ja kannustaa samaan hengenvettoon kaikkia tutustumaan adaptogeenien moninaisiin terveyshyötyihin ja etenkin niiden synergiavaikutuksiin. 

Adaptogeenejä vilisevistä uutuustuotteistaan eniten kehuja on kerännyt lion's manella ja pakurikäävällä rikastettu, tummapaahtoisesta suodatinkahvi, joka pomppasi oitis Foursigmaticin maailmanlaajuisesti myydyimmäksi tuotteeksi. 

- Kahvistamme saatu palaute liittyy ennen kaikkea siihen, että se maistuu todella hyvälle, ja sienten ansiosta käyttäjät eivät koe närästystä kahvin juonnin jälkeen. Saamme myös paljon palautetta siitä, miten kahvimme on parantanut keskittymiskykyä sen sisältämän lion's mane -sienen ansiosta. 

Mäkinen kertoo monille tulevan suorastaan yllätyksenä, miten sienet eivät maistu sienikahvisekoituksessa ollenkaan, vaikka mukana myllertää peräto 500 mg sieniuutteita kahvikupillista kohden.

Foursigmaticin tuotteiden päämarkkina-alue on USA, jossa adaptogeenit ovat julkkistenkin myötävaikutuksilla matkaamassa kovaa kyytiä marginaalista main streamiin. Mitkä sitten ovat sienijuoma-ainesten suosion erot Suomessa ja jenkeissä?

- Amerikkalaiset juovat paljon kahvia - samoin kuin suomalaiset. Luin juuri artikkelin, jossa kerrottiin kuinka amerikkalaiset saavat suurimman osan antioksidanteistaan kahvista. Amerikassa perinteisesti pidetään hieman makeammista tuotteista kuin Suomessa. Sanoisin että USA:ssa meidän kahvimme ja kaakaomme ovat suhteessa suosituimpia kuin Suomessa, jossa puolestaan eliksiiri-juomamme ovat olleet suuressa suosiossa jo kohta vuosikymmenen ajan, Mäkinen tiivistää.

Four Sigmatic sarjasta löytyy näppäriä kahvi annospusseja lääkinnällisillä sienillä lisättynä.