Pienestä mökistä se alkoi

Nykyisen Forumin paikalla Helsingin keskustan Yrjönkadulla törötti vielä 1982 pieni, kaksikerroksinen puutalo. Tässä 1800-luvulla rakennetussa puutalossa majaili joukko ympäristö- ja vaihto-ehtojärjestöjä, muiden muassa Pehmeän teknologian seura ry. Eräänä päivänä yksi PTS:n jäsen, Saksassa opiskellut nuori, toi kokoukseen mukana pahvilaatikollisen 100%:sesta uusiopaperista valmistettuja harmaita papereita ja tiedusteli muilta, josko näillä tuotteilla olisi kysyntää Suomessakin. Laatikollinen papereita hupeni ja pian Hampurista tilattiinkin tavaraa lisää. Sana levisi, menekki kasvoi - ja niin perustettiin Ruohonjuuri Oy.

Ruohonjuuren ideologiaksi ja toimintaa ohjaavaksi periaatteeksi julistettiin: ”Yhtiön toimialana on energian ja raaka-aineiden säästämistä, luonnon kanssa tasapainossa olevan yhteiskunnan syntymistä sekä maapallon oikeudenmukaista ja järkevää käyttöä edistävien hyödykkeiden valmistus, maahantuonti, tukku- ja vähittäiskauppa sekä alaan liittyvä julkaisutoiminta”.  Kun Ruohonjuuri perustettiin, päätettiin, että ”Ruohonjuuren toiminta nojautuu kestävän kehityksen periaatteisiin, joiden mukaan meillä ei ole oikeutta evätä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä niitä asioita, joita meillä on oikeus ja mahdollisuus tehdä tänään”.


Ruohonjuuri “syntyi” siis vuonna 1982, kun joukko ihmisiä halusi saada myyntiin ekologisempia vaihtoehtoja tavanomaisille tuotteille. Elämä 80-luvulla oli erilaista. Silloin ei kauppojen hyllyiltä löytynyt lainkaan luomu- tai ekotuotteita, reilun kaupan tuotteista puhumattakaan. Aluksi toiminta pyöri vapaaehtoistyövoimalla, mutta pikkuhiljaa toiminta kasvoi ja ammattimaistui. Yrjönkadun pikkumökkikin oli vaihtunut ainakin yhtä elämykselliseen toimitilaan VR:n tiilimakasiineissa Eduskuntataloa vastapäätä.


VR:n makasiineissa putiikkia pyöritettiin viitisentoista vuotta - aina siihen asti, kun kiisteltyjen makasiinien purkutuomio astui voimaan maaliskuussa 2006 ja Ruohonjuuri häädettiin tiloista pois. Ruohonjuuri muutti VR:n makasiineilta hotelli Presidentin rakennukseen Salomonkadulle maaliskuun lopussa - reilua kuukautta ennen, kun VR:n makasiinit paloivat poroksi.

Makasiineilta poismuutto käänsi yhden suuren sivun Ruohonjuuren historiassa. Sijainti keskeisemmällä ja “normaalimmalla” liikepaikalla sai aikaan asiakasmäärien huiman nousun ja asiakaskirjon monipuolistumisen.

Tampereelle Ruohonjuuri perustettiin vuonna 2003 ja Turkuun 2006. Kauniaisissa Ruohonjuurta pukkasi vuoden ajan 2000-luvun alussa. Hakaniemen Ruohonjuuri avattiin syksyllä 2012 ja Itäkeskuksen myymälä joulukuussa 2013. City-käytävän Ruohonjuuri näki päivänvalon vappuaattona 2014 ja Oulun Ruohonjuuri toukokuussa 2015. Raision Myllyyn Ruohonjuuri pykättiin pystyyn marraskuussa 2015.

Syntyhetkestä aina nykypäivään saakka Ruohonjuuren toimintaa on viitoittanut ekologisuuden ja eettisyyden ajatus - kauppaa pyöritetään hymyssä suin, elämyksiä tarjoten ja ihmistä & luontoa kunnioittaen. Vaikka Ruohonjuuri muuttuu maailman mukana ja ekokauppa-alan edelläkävijäyrityksessä haistellaan uusia tuulia maailman meriltä, Ruohonjuuren perusarvot pysyvät. Pelkät ympäristöasiat huomioivasta kaupasta on vuosien vieriessä kehittynyt kokonaisvaltaisemman yhteiskuntavastuun kauppa.