Allergia on immuniteetin toimintahäiriö

Allergisten sairauksien määrä lisääntyy jatkuvasti, jopa 20 prosenttia lapsista länsimaissa kärsii jo jonkinlaisesta allergisesta reaktiosta. Erilaisilla allergioilla on usein yhteyksiä toisiinsa ja niistä kärsivillä on havaittu myös tietynlaisia immunteetin ja suoliston tilan muutoksia.

Allergioiden sanotaan olevan immuniteetin toimintahäiriö, jossa tietyt ympäristöstä tai ruoasta peräisin olevat aineet (allergeenit) tunnistetaan kehossa haitallisiksi. Näin käynnistyy epätavallisen voimakas immuunijärjestelmän puolustusreaktio, joka voi olla kudoksille haitallinen.

Ensialtistus allergeeniin yleisimmin nostaa siihen liittyvän IgE-vasta-aineen (immunoglobuliini E) pitoisuuden elimistössä. Tämä aiheuttaa yliherkkyysreaktion, eli allergian, oireet. Kehoon syntyy muistijälki tästä ”kohtaamisesta” ja sama reaktio toistuu vastaavassa tilanteessa. Useiden allergialääkkeiden toiminta perustuu tämän reaktion estämiseen. Se ei ole ihanteellista, etenkään pitkäaikaisena, sillä keho käyttää tätä puolustusmekanismia myös haitallisia taudinaiheuttajia vastaan.

Suolisto on immuniteetin koti

Suolistossa asuu jopa 70% elimistön immuunisoluista ja sen limakalvon flooralla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän kehittymisessä ja toiminnassa. Suoliston flooran epätasapainotilalla (dysbioosilla) onkin havaittu yhteyksiä allergisista vaivoista kärsiviin.

Suoliston seinämä toimii tärkeänä puolustusmuurina erilaisia haittatekijöitä, kuten viruksia, toksiineja ja sulamattomia ravintoaineita, vastaan. Sen vahingoittuminen voi johtaa seinämän heikkenemiseen ja niin sanottuun vuotavan suolen oireyhtymään, jossa ei-toivotut aineet läpäisevät suoliston seinämän ja aiheuttavat voimakkaan yliherkkyysreaktion. Tämä oireyhtymä on jo jonkin aikaa yhdistetty allergioiden muodostumiseen.

Maitohappobakteerit allergioissa

Suoliston hyvään huoltoon – ja siten allergioiden muodostumisen ja oireiden ehkäisyyn - kuuluu laadukkaat ja monipuoliset maitohappobakteerit. Näistä on havaittu hyötyä erilaisissa allergisissa sairauksissa.

Astma: tämän hengitysteiden tulehduksellisen häiriötilan yhteydessä maitohappobakteerien tehokkuutta selvitetään yhä, mutta jotkin tutkimukset ovat osoittaneet positiivisia vaikutuksia allergeeni-spesifisten IgE-vasta-aineiden vähenemisessä. Tiettyjen maitohappobakteerikantojen on havaittu vähentävän näiden vasta-aineiden määrää, sekä mm. hengitysteiden ylireagoimista.

Siitepölyallergia: ilman siitepölyhiukkasten aiheuttama IgE-välitteinen allerginen puolustusreaktio erittää kehoon tulehdusvälittäjäainetta, histamiinia. Lactobacillus-maitohappobakteerien käytön aloitus kuukautta ennen altistumista saattaa vähentää tukkoisuutta ja kutinaa sekä vasta-aineiden määrää (Wassenberg et al., 2011). Maitohappobakteereilla ei tutkimuksessa havaittu kykyä parantaa oireita nopeasti, mutta niillä havaittiin positiivisia vaikutuksia vasta-aineiden määrän vähentämisessä.

Ruoka-aineallergiat: tiettyyn ruoka-aineeseen liittyvä yliherkkyysreaktio, jossa kehoon erittyvät tulehdusvälittäjäaineet aiheuttavat turvotusta, kutinaa, hengitysvaikeuksia, kipuja tai vakavampiakin oireita. Voimakas ruoka-aineallergia edellyttää aineen totaalista välttämistä, kun taas yliherkkyyksien yhteydessä Lactobacillus-maitohappobakteerit voivat vähentää maha-suolistokanavan tulehdustilaa.

Tavoitteena suoliston bakteerikannan monipuolisuus

Maitohappobakteerien tehokkuus allergisissa sairauksissa vaihtelee suuresti erilaisissa tutkimuksissa, aivan kuten bakteerikannat, annostukset ja käyttöajatkin. Koko suoliston tasapainottamisen voidaan kuitenkin sanoa olevan keskeistä siten, että tavoitteena on hyödyllisten mikrobien laaja kirjo sen sijaan, että sinne saadaan jokin yksittäinen bakteerikanta tietyksi ajanjaksoksi. Esimerkkinä tästä äidin suolistoflooran kunnolla on suuri merkitys raskaudessa, synnytyksessä ja imetyksessä, jotta lapsen oma floora ja immuniteetti kehittyisivät mahdollisimman vahvoiksi. Yksittäisillä maitohappobakteerikannoilla on tiettyjä hyödyllisiä vaikutuksia, mutta näin ollen voisi sanoa, että niin sanotut monikantaiset maitohappobakteerit olisivat tehokkaampia. Esimerkki tällaisista monikantaisista maitohappobakteereista on Bio-Kult sarjan tuoteperhe, josta löytyy 14 bakteerikantaa sisältävä Bio-Kult ”perustuote”, erityisesti lapsille kehitetty Infantis-tuote, sekä lisäksi Candidan hoitoon ja virtsateiden hyvinvointiin kehitetyt täsmätuotteet.

Bio-Kult-tuotteet löydät kätevästi verkkokaupastamme.

Kommentit

Ei kommentteja
Lisää kommentti

* - pakollinen kenttä

*

*
*

Anna arviosi tälle blogiartikkelille

Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.