Palmusokeri on terveellisempää makeaa!

Big Tree Farmin valmistama Sweet Tree -kookospalmusokeri on tehty tavanomaisen kookospalmun (cocos nucifera) kukinnon nektarista. Sokeri tuotetaan viiltämällä kukinto auki ja valuttamalla nektari astiaan, jonka jälkeen nektari keitetään sokeriksi. Missään vaiheessa palmua ei kaadeta eikä nektarin kerääminen vahingoita puuta millään lailla. Kookospalmu tuottaa kolmesta neljään satoa vuodessa ja seuraavasta sadosta voidaan taas saada kookospähkinöitä. Usein käytetty metodi on myös ns. "kerrosviljely" jossa alimmista kukista kerätään nektari ja ylemmät kukinnot saavan kasvaa pähkinöiksi. Metodeja on siis useita.

Kookospalmua ei kaadeta sokerin tuottamiseksi eikä sademetsää kaadeta kookospalmun alta, kookospalmusta ei tuoteta biopolttoainetta.

Kaakkois-Aasiassa käytetään valtavasti palmusokeria, mutta useimmin kyseessä on ns. sokeripalmun sokeria (arenga pinnata), josta käytetään puhekielessä myös nimeä black palm. Palmua käytetään yleisesti kattomateriaaliksi, koska sen mustat, pitkät kuidut soveltuvat tähän erinomaisesti. Arenga palmu ei kasvata kookospalmun kanssa yhtä suuria pähkinöitä vaan huomattavasti pienempiä "marjoja", tosin meidän metsämarjoja suurempia nämäkin kooltaan. Näitä marjoja käytetään laajamittaisesti biopolttoaineentuotantoon. Arenga palmun hedelmäliha on sellaisenaan syövyttävää. Arenga, tai arena-palmun sokeri tavataan useimmiten kiinteän tangon tai pallon muodossa, josta veistetään aina sopiva määrä käyttöä varten. Nykyisin on saatavissa myös jauhettua ja kuivattua muotoa. Arenga palmun sokeri on huomattavasi melassipitoisempaa kuin kookospalmun sokeri.

Filippiinien Food and Nutrition Research Institute on tutkinut kookospalmusokeria ja sen ominaisuuksia ja todennut sen ravinnerikkaimmaksi sekä glykeemiseltä kuormaltaan ja -arvoltaan luonnollisista sokereista matalimmaksi. Huomaa että kyseessä on kookospalmusokeri, ei arenga palmun sokeri. Myös YK:n Maatalous ja elintarvikejärjestö FAO nimesi kookospalmusokerin "most sustainable sweetener" tittelilä, perusteena mm. vedenkulutus (5 kertaa vähemmän
kuin ruokosokerilla viljelyalaa kohti) sekä sadon tuotanto (50-75% ruokosokeria suurempi).


Upea asia kookospalmusokerissa on sen sakkaroosipitoisuus. Sakkaroosi l. "tavallinen sokeri" hajoaa elimistössämme täydellisesti (vrt. sokerialkoholit kuten xylitoli, erytritoli maltitoli jne) Kookospalmusokerin sakkaroosipitoisuus on jopa 85%. Miksi tämä on sitten merkittävää? Otetaan vertailuksi agavesiirappi, joka koostuu pääosin fruktoosista, likipä kaikki agave sekoitetaan vielä HFCS nesteen eli High Fructose Corn Syrup (useimmiten geenimuunneltu) kanssa. Liika fruktoosi varastoituu elimistössämme maksaan, joten siksi erikseen otettua fruktoosia tulisi välttää. Sakkaroosilla tätä ongelmaa ei ole, eikä sillä koivusokerin ja muiden sokerialkoholien tapaan ole laksatiivisia vaikutuksia.

 

Kookospalmusokerin Glykeeminen indeksi on sokereista pienin, vain noin 35. Vertailuksi glukoosin indeksiluku 100 ja ruokosokerin noin 68. Päinvastoin kuin yleisesti luullaan, sokerin ja GI:n yhteys ei ole selvä. "Sokerilla on korkea GI" ei kerro vielä koko totuutta, vaan salaisuus piilee sokerin kemiallisessa koostumuksessa. Lyhytketjuiset sokerit imeytyvät elimistössämme nopeasti ja muodostavat täten korkeamman glykeemisen indeksin. Siksi vaikkapa arena-palmun sokerin tai ruokosokerin GI on huomattavasti suurempi kuin kookospalmusokerin, jonka sokeriyhdisteet ovat pitkäketjuisia. Kookospalmusokeri sisältää myös pieniä määriä fruktoosia ja glukoosia. Tärkeintä on kuitenkin huomata, että kookospalmusokeri sisältää myös elintärkeitä ravinteita, vitamiineja ja 14 tärkeätä aminohappoa. Nämä ravinteet, etenkin maitohappo, puskuroi sakkaroosin siten, että sen imeytyminen ruoansulatuksessa hidastuu. Tämä hidastuminen vaikuttaa suoraan alhaisempaan glykeemiseen indeksiin ja glykeemiseen kuormaan.

 

Big Tree Farmsin kookospalmusokeri on maailman ensimmäinen luomusertifioitu kookospalmusokeri (USDA ja Control Union, EU), siitäkin huolimatta, että kookospalmusokerin kirjallinen historia ulottuu yli 6 tuhannen vuoden taakse. Vanhoissa sanksriitinkielisissä teksteissä mainittu kookospalmusokeri onkin luultavasti maailman vanhin makeutusaine. Vaikkakaan ihmisruumis ei ylimääräistä sokeria tarvitse, on meillä toisinaan tarve makeuttaa ravintoamme. Kookospalmusokeri on vaihtoehtoinen makeuttaja, jolla voit lähes synnittömästi, ainakin paremmalla omatunnolla saada haluamasi makeuden.

 

Makro-ravinteet(mg / 100gm)

kookospalmusokeri

agave siirappi

hunaja

vaahterasiirappi

ruokosokeri

valkoinen sokeri

Typpi (N)

202

NA

NA

NA

10

0

Fosfori (P)

79

7

4

2

3

0

Kalium  (K)

1,030

1

52

234

65

2.5

Kalsium (Ca)

8

1.5

6

67

24

6

Magnesium (Mg)

29

1

2

14

7

1

Natrium (Na)

45

1

4

9

2

1

Kloori (Cl)

470

NA

NA

NA

16

10

Rikki (S)

26

NA

NA

NA

13

2

Boori (B)

0.6

NA

NA

NA

0

 

Sinkki (Zn)

2

0.2

0.2

4.2

.2

0.1

Mangaani (Mn)

0.1

0.1

0.1

3.3

.2

0

Rauta (Fe)

2

1

0.4

1.2

1.26

0.1

Kupari (Cu)

0.23

0.1

0

0.1

0

0

Thiaamiini

0.41

0

0

0

0

0

C vitamiini

23.4

0.5

0.5

0

0

0

Lähde:  The Philippine Food and Nutrition Research Institute, COMPARISON OF THE ELEMENTAL CONTENT OF 3 SOURCES OF EDIBLE SUGAR -  Analyzed by PCA-TAL, Sept. 11, 2000.  (MI Secretaria et al, 2003) in parts per million (ppm or mg/li), USDA, www.nutritionaldata.com

Palmusokeri on terveellisempää makeaa!

Big Tree Farmin valmistama Sweet Tree -kookospalmusokeri on tehty tavanomaisen kookospalmun (cocos nucifera) kukinnon nektarista. Sokeri tuotetaan viiltämällä kukinto auki ja valuttamalla nektari astiaan, jonka jälkeen nektari keitetään sokeriksi. Missään vaiheessa palmua ei kaadeta eikä nektarin kerääminen vahingoita puuta millään lailla. Kookospalmu tuottaa kolmesta neljään satoa vuodessa ja seuraavasta sadosta voidaan taas saada kookospähkinöitä. Usein käytetty metodi on myös ns. "kerrosviljely" jossa alimmista kukista kerätään nektari ja ylemmät kukinnot saavan kasvaa pähkinöiksi. Metodeja on siis useita.

Kookospalmua ei kaadeta sokerin tuottamiseksi eikä sademetsää kaadeta kookospalmun alta, kookospalmusta ei tuoteta biopolttoainetta.

Kaakkois-Aasiassa käytetään valtavasti palmusokeria, mutta useimmin kyseessä on ns. sokeripalmun sokeria (arenga pinnata), josta käytetään puhekielessä myös nimeä black palm. Palmua käytetään yleisesti kattomateriaaliksi, koska sen mustat, pitkät kuidut soveltuvat tähän erinomaisesti. Arenga palmu ei kasvata kookospalmun kanssa yhtä suuria pähkinöitä vaan huomattavasti pienempiä "marjoja", tosin meidän metsämarjoja suurempia nämäkin kooltaan. Näitä marjoja käytetään laajamittaisesti biopolttoaineentuotantoon. Arenga palmun hedelmäliha on sellaisenaan syövyttävää. Arenga, tai arena-palmun sokeri tavataan useimmiten kiinteän tangon tai pallon muodossa, josta veistetään aina sopiva määrä käyttöä varten. Nykyisin on saatavissa myös jauhettua ja kuivattua muotoa. Arenga palmun sokeri on huomattavasi melassipitoisempaa kuin kookospalmun sokeri.

Filippiinien Food and Nutrition Research Institute on tutkinut kookospalmusokeria ja sen ominaisuuksia ja todennut sen ravinnerikkaimmaksi sekä glykeemiseltä kuormaltaan ja -arvoltaan luonnollisista sokereista matalimmaksi. Huomaa että kyseessä on kookospalmusokeri, ei arenga palmun sokeri. Myös YK:n Maatalous ja elintarvikejärjestö FAO nimesi kookospalmusokerin "most sustainable sweetener" tittelilä, perusteena mm. vedenkulutus (5 kertaa vähemmän
kuin ruokosokerilla viljelyalaa kohti) sekä sadon tuotanto (50-75% ruokosokeria suurempi).


Upea asia kookospalmusokerissa on sen sakkaroosipitoisuus. Sakkaroosi l. "tavallinen sokeri" hajoaa elimistössämme täydellisesti (vrt. sokerialkoholit kuten xylitoli, erytritoli maltitoli jne) Kookospalmusokerin sakkaroosipitoisuus on jopa 85%. Miksi tämä on sitten merkittävää? Otetaan vertailuksi agavesiirappi, joka koostuu pääosin fruktoosista, likipä kaikki agave sekoitetaan vielä HFCS nesteen eli High Fructose Corn Syrup (useimmiten geenimuunneltu) kanssa. Liika fruktoosi varastoituu elimistössämme maksaan, joten siksi erikseen otettua fruktoosia tulisi välttää. Sakkaroosilla tätä ongelmaa ei ole, eikä sillä koivusokerin ja muiden sokerialkoholien tapaan ole laksatiivisia vaikutuksia.

 

Kookospalmusokerin Glykeeminen indeksi on sokereista pienin, vain noin 35. Vertailuksi glukoosin indeksiluku 100 ja ruokosokerin noin 68. Päinvastoin kuin yleisesti luullaan, sokerin ja GI:n yhteys ei ole selvä. "Sokerilla on korkea GI" ei kerro vielä koko totuutta, vaan salaisuus piilee sokerin kemiallisessa koostumuksessa. Lyhytketjuiset sokerit imeytyvät elimistössämme nopeasti ja muodostavat täten korkeamman glykeemisen indeksin. Siksi vaikkapa arena-palmun sokerin tai ruokosokerin GI on huomattavasti suurempi kuin kookospalmusokerin, jonka sokeriyhdisteet ovat pitkäketjuisia. Kookospalmusokeri sisältää myös pieniä määriä fruktoosia ja glukoosia. Tärkeintä on kuitenkin huomata, että kookospalmusokeri sisältää myös elintärkeitä ravinteita, vitamiineja ja 14 tärkeätä aminohappoa. Nämä ravinteet, etenkin maitohappo, puskuroi sakkaroosin siten, että sen imeytyminen ruoansulatuksessa hidastuu. Tämä hidastuminen vaikuttaa suoraan alhaisempaan glykeemiseen indeksiin ja glykeemiseen kuormaan.

 

Big Tree Farmsin kookospalmusokeri on maailman ensimmäinen luomusertifioitu kookospalmusokeri (USDA ja Control Union, EU), siitäkin huolimatta, että kookospalmusokerin kirjallinen historia ulottuu yli 6 tuhannen vuoden taakse. Vanhoissa sanksriitinkielisissä teksteissä mainittu kookospalmusokeri onkin luultavasti maailman vanhin makeutusaine. Vaikkakaan ihmisruumis ei ylimääräistä sokeria tarvitse, on meillä toisinaan tarve makeuttaa ravintoamme. Kookospalmusokeri on vaihtoehtoinen makeuttaja, jolla voit lähes synnittömästi, ainakin paremmalla omatunnolla saada haluamasi makeuden.

 

Makro-ravinteet(mg / 100gm)

kookospalmusokeri

agave siirappi

hunaja

vaahterasiirappi

ruokosokeri

valkoinen sokeri

Typpi (N)

202

NA

NA

NA

10

0

Fosfori (P)

79

7

4

2

3

0

Kalium  (K)

1,030

1

52

234

65

2.5

Kalsium (Ca)

8

1.5

6

67

24

6

Magnesium (Mg)

29

1

2

14

7

1

Natrium (Na)

45

1

4

9

2

1

Kloori (Cl)

470

NA

NA

NA

16

10

Rikki (S)

26

NA

NA

NA

13

2

Boori (B)

0.6

NA

NA

NA

0

 

Sinkki (Zn)

2

0.2

0.2

4.2

.2

0.1

Mangaani (Mn)

0.1

0.1

0.1

3.3

.2

0

Rauta (Fe)

2

1

0.4

1.2

1.26

0.1

Kupari (Cu)

0.23

0.1

0

0.1

0

0

Thiaamiini

0.41

0

0

0

0

0

C vitamiini

23.4

0.5

0.5

0

0

0

Lähde:  The Philippine Food and Nutrition Research Institute, COMPARISON OF THE ELEMENTAL CONTENT OF 3 SOURCES OF EDIBLE SUGAR -  Analyzed by PCA-TAL, Sept. 11, 2000.  (MI Secretaria et al, 2003) in parts per million (ppm or mg/li), USDA, www.nutritionaldata.com