Voihan dödö!

Koska olemme saaneet kasapäin kysymyksia deodoranttien eroista, julkaisemmekin ilolla dermatologisti Dr. Lauma Valeinen ja ekokosmetiikkaspesialisti  Lotte Tisenkopfa-Iltneren kirjoituksen deodoranteista. Jutun luettuasi voit vakuuttua siitä, miksi dödörintamalla on fiksua valita luonnonkosmetiikkalaatuinen vaihtoehto.  

Deodorantit ja niiden vaikutukset

Kun kyseessä on kosmetiikkatuote, jonka tarkoituksena on eliminoida hienhajua, on tärkeää ymmärtää deodoranttien ja antiperspiranttien ero.

Deodorantit ovat tuotteita, jotka sisältävät antibakteerisia aineosia ja estävät bakteerien lisääntymistä, jotka puolestaan aiheuttavat epämiellyttävää hajua ollessaan kontaktissa hikeen. Toisin sanoen deodorantit pitävät hajun poissa säilyttäen samalla luontaisen hieneritysprosessin. Hiellä itsellään on hyvin neutraali haju, siksi antibakteeriset aineet säilyttävät olomme raikkaana.

Antiperspirantit, jotka muodostavat suurimman osan kauppojen tuotevalikoimasta ovat tuotteita, jotka estävät hikoilun. Hikirauhaset säätelevät lämmöneritystämme, luonnollista prosessia, joka estetään antiperspiranteilla. Kainalon alue on suhteellisen pieni ja keho käyttää muuta kehoa lämmönsäätelyyn, mutta jos koko keho olisi suojattu antiperspirantein, keho ylikuumenisi ja tällä olisi vakavia vaikutuksia.

 Luonnollisten ja tavallisten deodoranttien ominaisuudet

Luonnollisen ja tavallisen deodorantin ero on raaka-aineissa, koskien erityisesti antiperspirantteja.

Tavallisen antiperspirantin/deodorantin pääasiallinen aktiiviaine on aluminium chlorohydrate joka estää hikirauhasten toiminnan. On olemassa hypoteesejä siitä, että tämä raaka-aine lisää Alzheimerin taudin, rintasyövän ja allergisten reaktioiden riskiä. Tyypillisiin raaka-aineisiin lukeutuu myös synteettiset parfyymit, jotka voivat sisältää monia haitallisia aineita.

Luonnolliset deodorantit taas sisältävät lukuisia antibakteerisia aineosia, esim. kasviuutteita, potassium alum mineraalia, eteerisiä öljyjä ja niistä tehtyjä parfyymeja, jotka vähentävät mikrobien kasvua. Antibakteeriset aineet eivät estä hikirauhasten toimintaa, mutta eliminoivat epämiellyttävää hajua ja ovat erittäin hyvä keino säilyttää keho raikkaana.

Luonnollisten deodoranttien käyttö

Luonnondeodoranttien käyttö ei eroa tavallisten deodoranttien käytöstä - kerran päivässä suihkun tai kylvyn jälkeen. Vaativissa olosuhteissa deodoranttia voidaan lisätä kainaloiden pesun jälkeen. Iltaisin luonnondeodorantti voidaan pestä pois vedellä. Ja mitään pahaa ei tapahdu, jos nukahdat tätä tekemättä. Antiperspirantti tulee pestä pois paljon huolellisemmin, jotta hikirauhaset pystyisivät toimimaan yöllä. Ei ole suositeltavaa käyttää deodoranttia juuri sheivatulle tai vaurioituneelle iholle. Jos ärsytystä esiintyy, tuotteen käyttö tulee lopettaa.

Deodoranttien aiheuttamia ongelmia

Dermatologistien mukaan deodoranttien aiheuttamat ongelmat eivät ole kovin yleisiä, mutta on esiintynyt tapauksia jolloin antiperspiranttien käyttö on aiheuttanut hydradeniittia, hikirauhasten tulehdusta, joka on epämiellyttävä ja kivulias sairaus. Sen toteamisen jälkeen potilaan tulee lopettaa antiperspiranttien käyttö. Normaalin hikoilun mahdollistava luonnollinen deodorantti on vaihtoehto sinulle, joka haluat vähentää hydradeniitin riskiä.

Luonnon deodoranttien tehokkuus

Tuotteen tehokkuus riippuu sen koostumuksesta ja rakenteesta. Tavallisissa antiperspiranteissa/deodoranteissa on voimakkaita aktiiviaineita (esim. aluminum chlorohydrate, aluminium zirconium ja muut alumiiniyhdisteet), mutta näiden aineiden sanotaan usein olevan terveydelle haitallisia. Aineiden molekyylit ovat pieniä ja helposti imeytyviä; siksi nämä alumiiniyhdisteet voivat helposti imeytyä ihohuokosiin ja keräytyä kehoon lisäten sairastumisen riskiä. Luontaisten deodoranttien teho perustuu antibakteerisiin kasviuutteisiin ja eteerisiin öljyihin, joskus myös alkoholiin. Korostamme erityisesti potassium alumia, joka on luontainen mineraali-kristalli, jolla on voimakas antibakteerinen vaikutus. Potassium alum sisältää myös alumiinia, mutta pääasiallinen ero muihin yhdisteisiin on, että kristalli molekyyli on suuri ja ei voi imeytyä ihoon ja se toimii ilman negatiivisia haittavaikutuksia. Lisäksi potassium alum ei estä hikoilua. Hyvin kehitetty koostumus sisältäen antibakteerisia aineita ehkäisee epämiellyttäviä hajuja yhtä hyvin kuin tavallinen antiperspirantti.

Lähde:

Tämä materiaali on työstetty asiantuntijoiden yhteistyönä:

Dr. Lauma Valeine, dermatologisti, Beauty Clinic “4th Dimension” of Health Centre 4 Lotte Tisenkopfa-Iltnere,ekokosmetiikkaspesialisti ja Madara Cosmetics Ltd:n johtaja

Kommentit

Erickskato, 31-01-17 21:37:
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Farhod, 06-05-13 11:53:
Moi Hanna! Olisiko mahdollista saada ptaustsoa ruuan maustamisesta, te4rkeimmiste4 mausteista yms.?Me4 oon te4ysin kylle4ste4ny siihen, ette4 yrite4n maustaa ruuan ilman liemikuutioita ja le4hes joka kerta turvaudun kuitenkin niihin. Lopputulos on, ette4 kaikki maistuu samalle. Hanna tule apuun!Abe
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Matias, 21-09-12 08:03:
Tuo iloinen uklkei on vanha yste4ve4ni ja paikka on ihan perinteinen anniskeluravintola Dfcsseldorfin vanhassa kaupungissa Saksassa.Nikonin ostaja saa rahallansa hyve4n kuvan laadun lise4ksi mekaanisesti eritte4in hyve4n kameran, mutta monelle Canon on hyve4 valinta.
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Ivone, 18-03-12 08:23:
Hey! There's bumps out there in the hills Congrats on seeing the Snow Geese. It has raeind so much here (Imagine that!) that I haven't got out to see them.Hilarious story about the House Sparrow and your husband failing to take notice of it! Awesome post!
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Ryan, 02-03-12 22:56:
Misse4 kaikissa oiiasssa syrjimispoikeus on yrityksille myf6nnetty, Rogue? Kaipaan siis jotakin hieman spesifimpe4e4 vastausta kuin “kaikissa” No juurihan itse otit esille tuossa ne vakuutusmaksut, joiden suhteen vakuutusyhtif6ille4 on oikeus syrjie4 asiakkaita sukupuolen perusteella. Ne ovat periaatteessa te4ysin verrannollisia ele4kemaksuihin. Tai no, keksin yhden, mutta se ei sovi ajatuskuvioosi: yritykset tuppaavat maksamaan miehille enemme4n palkkaa kuin naisille No te4me4 nyt ei liity keskusteluun mitenke4e4n, kun site4 eri palkkaa ei makseta sukupuolen perusteella vaan esim. tyf6tehte4ve4n ja tehtyjen tyf6tuntien. Muuten, pite4isikf6 sinun je4rjestelme4sse4si 90-vuotiaaksi ele4ve4n miehen maksaa paljonkin ele4kemaksuja takautuvasti? Ja vastaavasti, miten hyvitette4isiin vaikkapa 70-vuotiaana kuolleen naisen korkeammat ele4kemaksut, joista he4n ei pe4e4ssytke4e4n nauttimaan? Enhe4n me4 ehdottanut sellasta systeemie4. Tiedustelin, ette4 mille4 logiikalla muissa vakuutusmaksuissa on mieleste4si oikeudenmukaista syrjie4 sukupuolen perusteella, mutta ele4kemaksuissa ei. Miksi valtio saa pakottaa maksamaan palkoista saman ele4kemaksun, mutta ei saa pakottaa muita vakuutusmaksuja samoiksi?
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Jesslyn, 02-12-11 11:34:
Stay infomratvie, San Diego, yeah boy!
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Lisää kommentti

* - pakollinen kenttä

*

*
*

Anna arviosi tälle blogiartikkelille

Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.