Arvoituksellinen ashwagandha

ilolla ravitsemusvalmentaja Heidi Kuusiston kirjoituksen ashwagandhasta - tuosta  suursuosion saavuttaneesta ihmeyrtistä. Lue & innostu!

Vastustuskykyä superyrtti Ashwagandhasta

Ashwagandha on intialaisessa lääketieteessä, tuhansia vuosia vanhassa ayurvedassakin käytetty superyrtti. Sitä kasvaa Intiassa, pohjois-Afrikassa, lähi-Idässä ja nykyään myös Usa:ssa. Kasvi viihtyy lämpimissä ja kuivissa oloissa. Kasvin lehdillä on monia terapeuttisia vaikutuksia, mutta useimmiten länsimaisessa yrttihoidoissa käytetään sen juurta. Intian Sanskritin kielellä ashwagandha tarkoittaa " the smell of a horse" viitaten hevosen tarmoon ja voimaan. Yrttiä on perinteisesti käytetty vahvistamaan ihmisten vastustuskykyä sairauksien jälkeen sekä myös (macan tavoin) seksuaalipotenssin lisäämiseen.

 

Adaptogeeninen ashwagandha lisää vitaalienergiaa ja ennaltaehkäisee sairauksia ja vahvistaa näin immuunikykyä. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet valkoisten verisolujen lisääntymistä ja immuunikyvyn vahvistumista kyseisen yrtin käytön seurauksena. Ashwagandhalla voi olla myös rauhoittava vaikutus, se tasapainottaa veren sokeria ja voi olla vaihtoehto lääke mahdollisesti jopa syövän hoitoon ja ehkäisyyn. Näiden monien vaikutusten lisäksi ashwagandhan on todettu helpottavan stressiä, auttavan levottomuuteen ja unettomuuteen ja vähentävän kolesterolia.

Muita positiivisia vaikutuksia ovat kolesterolin lasku, aivosolujen rappeutumisen vähentyminen, oppimiskyvyn, muistin ja reaktionopeuden parantuminen. Yrtti auttaa myös estämään tulehdusta ja malariaa. Korkeat käyttömäärät saattavat aiheuttaa kreatiinin kaltaisia vaikutuksia hormonitoiminnalle

Lähteitä: www.herbwisdom.com/herbashwagandha.html
http://www.chopra.com/ashwagandha long as there is doubt you cannot find the way..."
As