RASKAUSAJAN KAUNEUDENHOITO JA SISÄINEN HYVINVOINTI

Julkaisemme riemulla Hanna Skytän kirjoituksen, joka käsittelee raskausajan kauneudenhoitoa ja hyvinvointia.

Ystävänpäivän jälkeen on jokseenkin luonnollista käsitellä hieman raskausaikaa :) ja sen mahdollisuuksia ja haasteita sekä ratkaisuja, joita luontoäiti voi niihin tarjota. Monet näistä haasteista liittyvät hormonaalisiin muutoksiin naisen kehossa, ja koska samaiset hormonit jylläävät monissa muissakin naisen elämää ilahduttavissa hetkissä, kuten kuukautisten ja vaihdevuosien aikaan, sopivat monet raskausajan neuvoista ja vinkeistä myös toteutettaviksi osana jokaisen naisten elämää.

Ystävänpäivän lisäksi inspiraation tähän blogiin sain viikonloppuna, kun tapasin raskaana olevan ystävättäreni, jonka iho oli kuulakkaan kaunis. Tillitin hänen ihoaan pupillit laajentuneina, enkä ollut uskoa silmiäni, sillä vain muutama viikko sitten samaisen ystäväni kasvoja koristelivat vähemmän kauniit ”kukinnat”. Raskausaikana – kuten naisen hormonaalisen kierron aika muutenkin - monet iho-ongelmat ja reaktiot saattavatkin vaihdella hyvinkin nopeasti.

Iho-oireita, joita saatat huomata ovat:
- aikuisiän/ raskausajan akne (raskausaikana veren volyymi lisääntyy, joka puolestaan saa usein ihon talirauhaset aktivoitumaan; myös erilaiset muut hormonaaliset muutokset aiheuttavat raskausajan aknea)
- pigmentaatiot
- raskausarvet
- ennestään olemassaolevien luomien suurentuminen tai tummuminen
- nännejä ympäröivän ihon tummuminen
- lisääntyneen hikoilun aiheuttamat ihottumat
- ihon kutiaminen ja hilseily (ihon venyessä raskauden edetessä)
- ”raskausnaamio” (punaisuuden lisääntyminen nenänpielissä ja otsassa)

Mikäli huomaat näitä iho-oireita, ole iloinen! Nyt sinulla on jälleen kerran yksi syy lisää keskittyä hellimään itseäsi ja kohdussasi olevaa aarretta ihanilla voiteilla, spa-hetkillä ja -hoidoilla! Mutta aivan kuten ruokavalionkin suhteen, erityisesti raskausaikana on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä ”ihosi syö”, sillä oikeiden tuotteiden valinnalla on merkitystä niin oman, kuin tulevan lapsesikin terveyden kannalta.

Erityisesti ensimmäiset 12 viikkoa, jolloin myös keskenmenon riski on suurin, ovat kriittisimmät myös  lapsen kehityksen kannalta. Sikiön sisäelinten, hermoston ja lisääntymiselinten terveen kehityksen kannalta on tietenkin tärkeää kiinnittää huomiota äidin ravitsemukseen sekä siihen, mitä EI kannata nauttia. Sama pätee myös kosmetiikkaan – kauneudenhoitotuotteiden viidakossa on lukuisia sekä äidin sekä tulevan lapsen hyvinvointia edistäviä tuotteita, mutta myös tuotteita, joiden sisältämien ainesten haitallisuudesta sikiön kehitykselle ollaan jo saatu näyttöä. 

VÄISTÖLIIKE SYNTEETTISILLE AINEILLE

Erityisesti vältettäviä aineita ovat yleisesti kaikki synteettiset, ja sama koskee ruokavaliotakin. Kosmetiikassa kannattaa tarkkailla inci-listoja erityisesti seuraavien aineiden osalta.

...Ftalaatit

Ftalaatteja käytetään muovien pehmentämiseen, mutta näitä aineksia löytyy salakavalasti myös värikosmetiikassa (ei kuitenkaan luotettavissa ja laadukkaissa mineraalimeikeissä), parfyymeissä, shampoissa, deodoranteissa, kemiallisen aurinkosuojan sisältävissä aurinkovoiteissa, kynsilakoissa ja hoitoaineissa. Ftalaattien käyttö on hiljattain kielletty muovisten lasten lelujen valmistuksessa, koska sen haitallisuudesta kehittyvän lapsen terveydelle on saatu näyttöä. Kosmetiikkayritykset ovat lain mukaan velvollisia listaamaan ftalaatit (voi ilmetä myös nimellä DBP) ainesosa- eli inci-listassa, joten opettele lukemaan etiketit. Muista myös, että monet elintarvikemuovit saattavat sisältää ftalaatteja, joten suosi ruokien säilytyksessä lasisia tai keraamisia astoita sekä esimerkiksi luotettavaa, myös Ruohinjuuresta saatavaa Sigg-juomapulloa.

...Synteettiset parfyymit, säilöntäaineet (kuten parabeenit) ja synteettiset värit

Aivan kuten ruuassasi, pyri välttämään synteettisiä aineksia myös ”ihon ruokinnassa” eli kosmetiikkatuotteissa. Erityisesti parabeenit ovat vahingollisia sikiölle, joten karta näitä kaikin tavoin. Weledan Mother & Baby -sarjan tuotteet ovat loistava valinta. Www.weleda.fi

...Retinoidit

Retinoidit ovat ns. A-vitamiinilääkevoiteita, ja niitä käytetään erityisesti anti-age- sekä aknetuotteissa ja lääkevoiteissa. Joissakin tutkimuksissa näitä sisältävien lääkepillereiden suun kautta nauttimsen on huomattu aiheuttavan sikiön epämuodostumia, joten keskustele lääkärisi kanssa mikäli olet raskaana tai aiot raskaaksi ja käytät kyseisiä tuotteita. Mikäli käytät aknen hoitoo tarkoitettuja voiteita, joissa aineksena on tretioniini, isotretioniini, tazaroteeni tai adapaleeni ja suunnittelet raskaaksi tuloa, keskustele myös tällöin lääkärisi kanssa.

...A-vitamiinit

Tarvitset A-vitamiinia ruokavaliossasi, mutta sen liiallinen saanti voi haitata sikiön kehitystä aivan kuten retinoidien käyttäminen. Tutkimukset eivät ole vielä yhdenmukaisia sen suhteen, minkä verran A-vitamiinia voi turvallisesti käyttää, mutta liiallisen A-vitamiinin saannin on jo todettu olevan haitallista. Pyri siis välttämään A-vitamiinilisäravinteiden nauttimista ja suosi mieluummin luonnollisia lähteitä, kuten bataattia, mangoa ja porkkanoita. Nauti näitäkin kohtuudella.

HEMMOTTELEMALLA HELEÄ HIPIÄ JA HYVÄ MIELI

Oikeiden tuotteiden valinnalla, sekä erilaisilla spa-hoidoilla voit kuitenkin edistää itsesi ja sikiösi hyvinvointia. Raskaana ollessa iho tarvitsee ekstra-huomiota erityisesti kasvojen ja sellaisten vartalonosien alueilla, joissa ihon laajeneminen on voimakasta (rinnat, vatsa). Jopa 90% raskaana olevista naisista kärsii raskausarvista, mutta niiden ennaltaehkäisyyn voi vaikuttaa erilaisin tuottein.  Erityisesti jojobaa, manteli- ja vehnänalkioöljyjä sisältävät tuotteet ovat hyviä venyvän ihon hoidossa. Levitä näitä ihollesi aamuin ja illoin hellästi sivellen – tämä on myös ihana tapa lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta itsesi ja sikiön välillä.

Vaikka luonnonmukaiset valinnat niin ruokavaliossa kuin ihonhoidossakin ovat varsin suositeltavia kaikille naisille, kannattaa myös muistaa, että kaikki luonnollisetkaan ainekset eivät välttämättä sovi raskaana oleville.  Erityisesti tietyillä eteerisillä öljyillä ja kasviuutteilla on voimakkaita vaikutuksia, joten tarkasta aina näitä käyttäessäsi niiden soveltuvuus joko kauneusterapeuttisi tai muun asiantuntijan kanssa.

Spa-hoitoja voi tehdä joko kotona tai käydä hoitolassa. Monissa hoitoloissa on jo saatavana odottaville äideille soveltuvia hoitoja, joissa on tuotteiden lisäksi kiinnitetty huomiota myös raskausajan mobiliteetin rajallisuuteen ja muihin ”kipukohtiin”, kuten turvotuksiin jne. Useimmat hoidot ovat turvallisia, mutta vältettävien listalle laittaisin:

- kemialliset kuorinnat
- hoidot, jotka nostavat ruumiinlämpöä, kuten saunat, kuumat kylvyt, jotkun vartalokääreet
- tietyt akupunktiohoidot ja akupisteiden painelut (osaava terapautti osaa välttää näitä kohtia ja jotkut akupunktiohodot puolestaan saattavat tuoda helpotusta raskausajan vaivoihin - -avain tässä on KOULUTETTU hoitaja tai lääkäri)
- tietyt eteeriset öljyt, kuten basilika, seetri, fenkoli, jasmiini, katajanmarja, mirhami, salvia, timjami, rosmariini jne.
- mikäli otata mani- tai pedikyyrin, vältä paikkoja, joissa ilmastointi ei ole riittävää. Turvallisinta on mennä ottamaan manikyyri paikkaan, jossa ei tehdä samoissa tiloissa esim rakennekynsiä.

Kun kerrot raskaudestasi hoitohenkilöstölle, he voivat muokata hoidot sinulle. Hyötynä joko hoitola- tai itsetehdyissä (tai pyydä ystävääsi tai partneriasi tekemään hoitoja sinulle!) on:
- alentunut stressitaso, hyvänolohormoni oksitosiinin lisääntyminen (joka on sama hormoni, jota erittyy mm imetyksen aikana)
- lihaskramppien helpottumine
- nivel-, niska- ja selkäkipujen lievittyminen
- ihon joustavuuden lisääntyminen
- parempi verenkierto
- turvotusten väheneminen 

KUTRIT KUNTOON JA KYNNET KUOSIIN

Ihon lisäksi monet tulevat äidit huomaavat muutoksia hiusten ja kynsien terveydessä. Hiukset usein paksuuntuvat, kasvavat nopeammin ja putoavat heikommin. Synnytyksen jälkeen tosin monesti hiuksia putoaa runsaammin kuin aikaisemmin ja sama pätee imetysaikaan.

Siinä missä karvat kasvavat päälaella vilkkaammin – mikä ilahduttaa monia naisia – samoin raskaana ollessa karvankasvu lisääntyy myös muissa kehon osissa, joissa se aiheuttaa vähemmän ilahduksen kiljahduksia. Liikaa ei näistä ylimääräisistä karvareunuksista kannata kulmia kurtistella, sillä ne poistuvat synnytyksen jälkeen luonnollisesti. Jos kuitenkin ne häiritsevät kovasti, on joissakin hoitoloissa saatavana raskausajan erikoiskarvanpoistohoitoja. Samoin kotona voi kokeilla esimerkiksi sokerilla poistamista – epilaattoria tai karvojen ajelua en suosittele, sillä jo muutenkin herkkä iho saattaa tulehtua ja ärsyyntyä näistä sekä usein näiden yhteydessä käytettävistä vaahdoista ja voiteista.

Myös hiuksiin käytettävien vaahtojen ja hoitotuotteiden kohdalla kannattaa olla tarkka. Erityisesti 12 ensimmäisen viikon aikana kannattaa juurikasvun antaa näkyä, sen jälkeen voit värjätä hiuksiasi esimerkiksi luotettavan ekokampaajan luona. Itse suosittelen erityisesti Helsingissä Hiusgalleriaa (www.hairgallery.fi) sekä Studio Mitoroa (www.mitoro.com), joissa asiantunteva ekokampaajat voivat suositella juuri sinulle sopivat värit ja hoitotuotteet. Shampoissa itse suosin erityisesti John Masters Organics -sarjan tuotteita (kysy lisää oheisista kampaamoista), ja myös Ruohonjuuresta saatavissa ekosarjoissa on raskaana oleville sopivia hiustuotteita.

Hiusten lisäksi myös kynnet usein vahvstuvat raskauden aikana, joten vahvemmat kynnet eivät välttämättä tarvitse akryyleja tai geelejä pinnalle, ja kannattaa ehdottomasti harkita esim rakennekynsistä luopumista ainakin raskauden ajaksi. Myös monia kynsilakkoja kannattaa välttää, jollon ei ole tarvetta käyttää myöskään kynsilakanpoistoaineita. Kauniit kädet saat hyvin trimmatuilla ja viilatuilla kynsillä sekä lutraamalla oikeanlaisia rasvoja niitä pehmittämään.

Erityisesti raskausaikana voi huomata, kuinka sekä sisäinen, että ulkoinen hyvinvointi lisääntyy kun siirtyy luonnollisempiin valintoihin. Kun teet oikeita valintoja itsesi hoitamisen suhteen, hoidat samalla kohdussasi olevaa aarretta ja voit tehdä myös hyvää ekologisesta näkökulmasta. Sisäinen hyvinvointi säteilee myös ulospäin ja raskaana ollessahan sisälläsi on myös toinen ihminen, joten kun molemmat voitte hyvin, sisäinen säteilysi kerrotaan kahdella – ja se heijastuu myös ulkoisena hehkeytenä!

Hemmottelumerkeissä, sydän kevääntulosta iloiten,

Hanna Skyttä 

Kommentit

Hardianta, 16-03-12 22:24:
I and my friends came konliog through the best tactics found on the website and then then came up with an awful suspicion I had not expressed respect to the site owner for those tips. These people appeared to be absolutely glad to read through all of them and have certainly been using these things. We appreciate you actually being considerably thoughtful and also for deciding upon this form of decent useful guides most people are really desperate to discover. Our own honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.
Lähetetään...
Arvio: 1.0 / 5. Ääniä: 1.
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Izet, 04-03-12 07:14:
Awesome Photos! and I don't remember that I saw them forebe.and those are great info!Looks like I'll be here everyday.Great Website my friend
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Allie, 02-12-11 05:05:
I was looking everywhere and this popped up like notihng!
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Lisää kommentti

* - pakollinen kenttä

*

*
*

Anna arviosi tälle blogiartikkelille

Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.