Aurinko armas - antaa paistaa!

"Kun käännät itsesi aurinkoon, et näe varjoja." 

Julkaisemme ilolla ravintovalmentaja Jaakko Halmetojan vinkkejä aurinkoisten päivien varalle. www.jaakkohalmetoja.com

Luonnollista suojaa auringolta

Ideoita ihon sisäisen aurinkosuojan luomiseen: 

- Beetakaroteeni

Silmäilin juuri viimeisintä vereni seerumin mineraalianalyysiä, jossa fS-A-vit (beetakaroteeni) oli 0.72, kun viitearvojen mukainen suositusväli on 0.2 - 0.5. Vakioituna trigly/A-vit. -arvoihin, luku on loistava. Syön kesäisin paljon spirulinaa, jossa on runsaasti beetakaroteenia (talvella syön kyseistä levää huomattavasti vähemmän). Syön päivittäin paljon marjoja (n. 500g/pvä), välillä mehustelen läjäpäin porkkana sellerin kera -mehuksi, joista tietenkin tarttuu myös hyvä läjä iholle suotuisia ravinteita. Yleisesti todettakoon, että karotenoidit + riittävästi kuparia ihon käytössä -> hyvä rusketus/aurinkosuoja.

- Astaksantiini (esim. 2-4 mg astaksantiinia 2-3 viikon ajan -> huippu sisäinen aurinkosuoja ulkomaan reissua varten) 

Astaksantiini on rasvaliukoinen karotenoidi, jonka sanotaan olevan jopa 550 kertaa tehokkaampi antioksidantti kuin E-vitamiinin. Astaksantiini tulee mikroskooppisesta levästä, joka tuottaa astaksantiinia ja tätä punaista väripigmenttiä löytyy yleisesti myös äyriäisistä ja se antaa esimerkiksi lohen lihalle sen punaisen värin. Astaksantiinia syötettiinkin aikanaan sekä lohille että kanoille, jotta niiden lihasta ja kananmunista tulisi punaisempia. Astaksantiinia on löytynyt jo pitkään osana erilaisia luontaisvalmisteita, mutta on tärkeää ymmärtää, että astaksantiini on noin 20 kertaa voimakkaampi luonnollisessa- kuin synteettisessä muodossa, jota kaikki luontaistuotekaupat myyvät.

Muutama poiminta tutkimuskentältä:

- In a 1998 study with rats, astaxanthin was found to be 100 times stronger than beta-carotene and 1000 times stronger than lutein in preventing UVA light-induced oxidative stress.

- The Journal of Dermatological Science published a study in 2002 finding astaxanthin is able to protect against alterations in human DNA induced by UVA light exposure.

- Pienen kohderyhmän kliininen tutkimus astaksantiinia tuottavalta yritykseltä.

- Kurkuma antaa väriä kalpealle iholle ja kosteutta kuivalle iholle (esim. Sonnentorin kurkuma, kurkumiini-valmisteet jne.)

- E-vitamiini (mahdollisimman luonnollinen lähde: laadukkaa kylmäpuristetus kasviöljyt, pähkinät, siemenet, tokotrienoli-jauhe jne.). 

- D3-vitamiini tietenkin on "itsestään selvä" asia sisäisesti

Ulkoisesti:

En edes lähde tilittämään "tavallisten", usein heikkolaatuisten kemiallisten aurinkorasvojen hinta-laatu-suhteista, mutta todettakoon että voiteiden valmistukseen käytetään usein läjäpäin kaikkea muuta kuin tarpeellisia kemikaaleja, vaikka tausta-ajatus olisikin hyvä. Kts. kaavio.

- Aloe vera (geelinä/voiteena)

- Kookosöljy/kaakaovoi (kaakaovoi+kookosöljy -sekoitus, johon lisäät astaksantiinia -> ush!). Myös shea, eukalyptus ja jojoba ovat hyviä vaihtoehtoja ulkoisessa käytössä.

- Mineraalipohjaiset, luonnonmukaisemmat aurinkovoiteet (eko-/luontaistuotekaupat)

Huom! 

- Paras aurinkosuoja on järkevä auringossa oleminen, riittävä vaatteiden- ja varjon hyödyntäminen. Esim. puuvillan SPF* on 15 (*sun protection factor).

- Auringon ottamiseen hyvä nyrkkisääntö: alkuksi 5+5 min / puoli, myöhemmin 30+30 min / puoli. Älä grillaa itseäsi!

- Älä pese ihoasi saippualla heti auringossa oleskelun jälkeen - häiritset D-vitamiinin tuotantoa huuhtomalla iholta arvokkaat ravinteet pois!

- Jaakko Halmetoja