Aurinko armas - antaa paistaa!

"Kun käännät itsesi aurinkoon, et näe varjoja." 

Julkaisemme ilolla ravintovalmentaja Jaakko Halmetojan vinkkejä aurinkoisten päivien varalle. www.jaakkohalmetoja.com

Luonnollista suojaa auringolta

Ideoita ihon sisäisen aurinkosuojan luomiseen: 

- Beetakaroteeni

Silmäilin juuri viimeisintä vereni seerumin mineraalianalyysiä, jossa fS-A-vit (beetakaroteeni) oli 0.72, kun viitearvojen mukainen suositusväli on 0.2 - 0.5. Vakioituna trigly/A-vit. -arvoihin, luku on loistava. Syön kesäisin paljon spirulinaa, jossa on runsaasti beetakaroteenia (talvella syön kyseistä levää huomattavasti vähemmän). Syön päivittäin paljon marjoja (n. 500g/pvä), välillä mehustelen läjäpäin porkkana sellerin kera -mehuksi, joista tietenkin tarttuu myös hyvä läjä iholle suotuisia ravinteita. Yleisesti todettakoon, että karotenoidit + riittävästi kuparia ihon käytössä -> hyvä rusketus/aurinkosuoja.

- Astaksantiini (esim. 2-4 mg astaksantiinia 2-3 viikon ajan -> huippu sisäinen aurinkosuoja ulkomaan reissua varten) 

Astaksantiini on rasvaliukoinen karotenoidi, jonka sanotaan olevan jopa 550 kertaa tehokkaampi antioksidantti kuin E-vitamiinin. Astaksantiini tulee mikroskooppisesta levästä, joka tuottaa astaksantiinia ja tätä punaista väripigmenttiä löytyy yleisesti myös äyriäisistä ja se antaa esimerkiksi lohen lihalle sen punaisen värin. Astaksantiinia syötettiinkin aikanaan sekä lohille että kanoille, jotta niiden lihasta ja kananmunista tulisi punaisempia. Astaksantiinia on löytynyt jo pitkään osana erilaisia luontaisvalmisteita, mutta on tärkeää ymmärtää, että astaksantiini on noin 20 kertaa voimakkaampi luonnollisessa- kuin synteettisessä muodossa, jota kaikki luontaistuotekaupat myyvät.

Muutama poiminta tutkimuskentältä:

- In a 1998 study with rats, astaxanthin was found to be 100 times stronger than beta-carotene and 1000 times stronger than lutein in preventing UVA light-induced oxidative stress.

- The Journal of Dermatological Science published a study in 2002 finding astaxanthin is able to protect against alterations in human DNA induced by UVA light exposure.

- Pienen kohderyhmän kliininen tutkimus astaksantiinia tuottavalta yritykseltä.

- Kurkuma antaa väriä kalpealle iholle ja kosteutta kuivalle iholle (esim. Sonnentorin kurkuma, kurkumiini-valmisteet jne.)

- E-vitamiini (mahdollisimman luonnollinen lähde: laadukkaa kylmäpuristetus kasviöljyt, pähkinät, siemenet, tokotrienoli-jauhe jne.). 

- D3-vitamiini tietenkin on "itsestään selvä" asia sisäisesti

Ulkoisesti:

En edes lähde tilittämään "tavallisten", usein heikkolaatuisten kemiallisten aurinkorasvojen hinta-laatu-suhteista, mutta todettakoon että voiteiden valmistukseen käytetään usein läjäpäin kaikkea muuta kuin tarpeellisia kemikaaleja, vaikka tausta-ajatus olisikin hyvä. Kts. kaavio.

- Aloe vera (geelinä/voiteena)

- Kookosöljy/kaakaovoi (kaakaovoi+kookosöljy -sekoitus, johon lisäät astaksantiinia -> ush!). Myös shea, eukalyptus ja jojoba ovat hyviä vaihtoehtoja ulkoisessa käytössä.

- Mineraalipohjaiset, luonnonmukaisemmat aurinkovoiteet (eko-/luontaistuotekaupat)

Huom! 

- Paras aurinkosuoja on järkevä auringossa oleminen, riittävä vaatteiden- ja varjon hyödyntäminen. Esim. puuvillan SPF* on 15 (*sun protection factor).

- Auringon ottamiseen hyvä nyrkkisääntö: alkuksi 5+5 min / puoli, myöhemmin 30+30 min / puoli. Älä grillaa itseäsi!

- Älä pese ihoasi saippualla heti auringossa oleskelun jälkeen - häiritset D-vitamiinin tuotantoa huuhtomalla iholta arvokkaat ravinteet pois!

- Jaakko Halmetoja

Kommentit

Thusego, 18-07-12 10:52:
I listened to the whole nine miutnes of commissioners responses to the above issue. All that chatter was not necessary if they would simply agree not to use taxpayer's money for overnight lodging when they are only a county away. About five to seven miutnes of the entire segment was nothing but blowing of smoke, trying to justify the need to stay overnight at taxpayers expense when they could easily drive home to Morrow County. I request that a list of expenses (meals, lodging, fees, etc.) be made public for all required seminars, conferences, etc. for all county officials. I agree with the need to attend these functions, just not to stay overnight when it's just a county away.
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Noshi, 16-03-12 11:41:
Olen aina rakastanut kuikaska. Olen tehnyt rankan tyf6rupeaman ja sairastuin vakavasti noin3 vuotta sitten. Nyt olen kuntoutumassa ja kiihkee4 haluni on saada sise4- ja ulkokukat kasvamaan ja kukkimaan.Muutimme maalle, lammen rannalle, keskelle ei mite4e4n. Le4himme4t naapurimme ovat noin kilometrin pe4e4sse4.Rakensimme omakotitalon ja puutarhamme on viele4 ihan kesken.Haluaisin pihani levolliseksi, toimivaksi ja kauniiksi, sulautuen suoraan lampeen.Olen yritte4nyt myf6s se4ilytte4e4 luonnonvaraisia kukkaisa pihallani. Osin olen siine4 onnistunut. Mm. luonnonorvokit ja mansikat.Sise4kukkaisa olen saanut kukkimaan runsaasti ( hirsitalo ja puule4mmitys). Lannoitteena kahvia, kahvinporoja, lammen humuspitoista vette4.Tutkin jatkuvasti puutarhavinkkeje4 ja yrite4n soveltaa niite4 omiin tarkoituksiini.Olen todennut, ette4 kokeilemalla oppii ja viisastuu.Harjoitus tekee mestarin.Pupujussit ja myyre4t ovat kiusanamme ja tiede4n jo, ettei kannata istuttaa mm. tulpaaneja ja cilloja, koska ko. ele4imet syf6ve4t ne heti, kun kasvusto on maan pinnalla.Kaikkea hyve4e4 kaikille ja kohta laitetaan siemenet ite4me4e4n !
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Jalen, 04-12-11 04:10:
Ppl like you get all the brnais. I just get to say thanks for he answer.
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Lisää kommentti

* - pakollinen kenttä

*

*
*

Anna arviosi tälle blogiartikkelille

Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.