"Kopeloitu" ruoka, ton-tön-dieetti ja suoliston jumppatunti

Julkaisemme ilolla Hanna Skytän artikkelin allergia- ja yliherkkyysasioista sekä vatsan ja suoliston hellimisestä. PS: Ruohonjuuresta löydät kukkurakaupalla "kopeloimatonta", lisäaineetonta ja rehellistä perusmurkinaa, johon ei ole tumpattu natriumglutamaattia tai muutakaan keinotekoista maunsäätäjää. Aidot maut ja alkuperäinen ruoka kunniaan!

Ton-tön-dieetti ja suoliston jumppatunti; allergioiden ja intoleranssien haasteet

Rasvaton, sokeriton, gluteeniton, nitraatiton, pähkinätön, kolesteroliton... Ruokajalosteiden pakkauset hämmentävät. Kun etiketeissä luetellaan kaikki, mitä näissä jalosteissa EI ole, tule miettineeksi, mitä niissä ON. Jostainhan se pakkauksen sisälläkin oleva tuote koostuu.

 

Tarkempi etikettien syynäys kannattaa, sillä usein ”terveelliseltä” vaikuttava eines saattaakin koostua pääosin aineksista, joita elimistö tuskin jalosteina pitää. Monista ruuista ollaan poistettu niihin luonnollisesti kuuluvia aineksia, ja tämän jälkeen lisätty jotain, jota tuskin ravinnoksi voi kutsua. Ruokien kopelointi ja kähmintä kuluttajan selän takana on valitettavan yleistä.

Miten tässä ton-tön -viidakossa sitten pärjää, täytyykö opetella myös uusi etiketinlukukieli? Oma neuvoni on tehdä ostokset pääosin kauppojen laitamilla, jotka ovat alkuperäisten ruokien ”laitumia” - siellä ne tuoretavarat pääosin odottavat ostoskoriisi pääsyä; sen sijaan kauppojen keskialueille yleensä istutetaan einekset ja muut ruuat. Sivuharppaus keskiosaan kannattaa tehdä ainoastaan hyvänlaatuisten öljyjen perässä. Kun ostaa alkuperäistä ruokaa, ei tarvitse etikettejä kertomaan sen olevan ton-tön. Hedelmissä ja kasviksissa ei ole etikettejä, jotka kertoisivat niiden olevan kolesterolittomia. Eikä raaka-maidon tai lähdeveden kyljessä tarvita ”sokeriton” -mainintaa. Pähkinät ja siemenet saa rauhassa lepäillä pusseissa, joita ei kolesteroliton-leimat paina. Sen sijaan pitkälle ”jalostetun” margariinin rasiassa on oltava kuluttajaa kouluttava teksti: kolesteroliton, vähäsuolainen. Pahimmissa tapauksissa olen joutunut silminnäkijäksi myös margariineille, joissa lukee ”vähärasvainen”.

 

Joskus ruokien kopelointia puolustellaan allergisten näkökulmasta. Tuotteista poistetaan niissä olevia allergeenejä, jotta ihmiset voisivat edelleenkin syödä tottumaansa tapaan. Allergiat ja intoleranssit ovat kuitenkin elimistön reaktio ja ilmaisu siitä, että tietty ruoka-aine ei ole sille sopivaa ravintoa, jonka vuoksi oman näkemykseni mukaan kyseinen ruoka pitäisi korvata jollakin toisella ruoka-aineella – ei ainoastaan poistaa alkuperäisestä ruuasta sen mahdollisesti allergisoivaa ainesta.

 

Allergia vai intoleranssi?

Monet sekoittavat allergiat ja ruoka-yliherkkyydet keskenään. Allergia on tila, jossa elimistön immuunijärjestelmä tuottaa IgE-vasta-ainetta jotain tiettyä, normaalisti vaaratonta ainetta kohtaan (kuten esimerkiksi siitepöly, home, eläinten karva tai ruoka-aineiden sisältämät proteiinit). Vasta-aineet puolestaan aktivoivat tiettyjä soluja tuottamaan kemikaaleja, kuten histamiinia, joka aikaansaa allergiareaktiot – vuotavan nenän, ihottumat ja muut iho-oireet, hengitysvaikudet jne. Allergisen reaktion syntyminen lähes aina tapahtuu 30 min-2 tunnin kuluessa allergisoivalle aineelle altistumisesta.

Intoleranssi ja yliherkkyydet eivät puolestaan ole immuunijärjestelmää aktivoivia oiretiloja. Intoleranssi aiheutuu, kun jokin ruuassa oleva kemikaali (joko luonnollinen tai synteettinen) ärsyttää kehon eri osissa sijaitsevia hermopäätteitä. Intoleranssit erovat allergioista myös reaktioajan suhteen; intoleranssin ja yliherkkyyden oireet voivat ilmetä vasta useiden tuntien – jopa päivien – jälkeen. Samoin oireiden puhkeamiseen vaikuttaa usein määrä, jolle altistutaan.

Esimerkki: Moni ihminen on yliherkkä amiinille, jota esiintyy luonnollisesti juustossa, banaaneissa, tomaateissa, appelsiineissa ja suklaassa (kaakaossa). Suklaa on kuitenkin useimmiten se, jota osoitetaan yliherkkyysoireista sormella, koska sitä on aterialla syöty viimeiseksi. Tosiasiassa kaikki aikaisemmin syödyt amiinia sisältävät ruoka-aineet lisäävät sen kertymää elimistössä ja se pieni pala suklaata saattaa olla viimeinen lisä, joka ylittää kehon sietokyvyn kyseistä ainesta kohtaan.

Tällaisissa tapauksissa riittää, että yliherkkyyttä aiheuttavan ruuan nauttimista vähennetään, kun puolestaan allergiatapauksissa ruoka-aine sekä sen jäämät tulee poistaa kokonaan. Yksilöllisiä eroja intoleransseissa ja yliherkkyyksissä toki on runsaasti.

 

Kemikaaleja siellä, kemikaaleja täällä, kemikaaleja luonnossa, kemikaaleja koeputkessa...

Intoleransseja ja yliherkkyyksiä aiheuttavia kemikaaleja syntyy sekä luonnossa, että koeputkessa. Helposti yliherkkyyttä aiheuttavia luonnollisia kemikaaleja on mm

1.      salisylaatit: monissa hedelmissä ja kasviksissa (erityisesti kypsymättömissä hedelmissä), yrteissä, mausteissa, pähkinöissä, hunajassa, teessä, kahvissa ja viinissä

2.      amiinit: amiineja syntyy proteiiniaineenvaihdunnan tai käymisen sivutuotteena. Niitä on runsaasti mm juustossa, suklaassa, viinissä, oluessa, hiivauutteessa ja kalavalmisteissa. Hedelmien ja vihannesten amiinipitoisuudet kasvavat niiden kypsyessä.

3.      natriumglutamaatti: sibeliusrypyn kulmakarvojen väliin nostattava kemikaali, joka on saanut pahan maineen elintarvikkeiden arominvahventeena. Luonnollisessa muodossa tätä kemikaalia esiintyy monissa alkuperäisissäkin ruuissa. Haitallista se on lisäaineena käytettynä (koodi E621, mutta glutamaattia on myös koodien E620-635 takana, joten kannattaa välttää myös näitä sisältäviä ruokia)

4.      sulfiitit: monet ei-luomulaatuiset kuivatut hedelmät sisältävät runsaasti sulfiitteja, samoin viinien valmistuksessa sitä käytetään säilöntäaineena.

5.      sorbitoli ja fruktoosi: näitä esiintyy erityisen runsaasti päärynöissä ja persikoissa. Myös hedelmämehut (myös täysmehut) sisältävät paljon näitä sokereita, ja niitä lisätään myös moniin purukumi- ja karkkituotteisiin. Monet lapset saattavat saada laktoosi-intoleranssin kaltaisia oireita mehjujen juonnista juuri niiden sisältämän fruktoosin vuoksi.

 

Värillä on väliä

Yliherkkyyttä aiheuttavat myös monet väri- ja säilöntäaineet riippumatta siitä, ovatko ne luonnollisia vai koeputkissa kehiteltyjä. Muista kuitenkin, että monilla keinotekoisesti kehitellyillä aineilla saattaa olla monia muitakin terveydelle haitallisia ominaisuuksia, jonka vuoksi niitä kannattaa välttää, vaikka ei olisi yliherkkäkään näille.

Usein yliherkkyyttä aiheuttavat

1.      Väriaineet
·         keinotekoiset 102, 107, 110, 122-129, 132, 133, 142, 151, 155
·         luonnolliset 160B (annatto)
2.      Säilöntäaineet
·         keinotekoiset: sorbaatit (200-203), bentsoaatit (210-218), sulfiitit (220-228), nitraatit ja nitriitit (249-252), propionaatit (280-283), antioksidantit (310-312, 319-321)
3.      Arominvahventeet
·         glutamaatit (620-635)
·         hydrolisoitu kasviproteiini
·         teksturoitu kasviproteiini 

Helpotusta hätään

Kun suolistossa ja vatsassa tuntuu meno muistuttavan enemmän voimistelukilpailuja kuin rauhallista joogaretriittiä diagnosoimattomien intoleranssien tai allergioiden vuoksi, kannattaa kokeilla seuraavia helpotuskeinoja:

·         Kokeile elimointidiettiä, johon saat tarkempia ohjeita ravitsemusasiantuntijoilta.

·         Luonnollisia maitohappobakteereja sisältävät ruuat, kuten maustamaton jogurtti, hellii suolistoa  ja ovat siten hyväksi immuunijärjestelmälle, joka joutuu koetukselle erityisesti allergioiden vuoksi. Pyri nauttimaan probiootit aina prebioottien kera. Luonnollisia prebiootteja, frukto-oligosakkarideja (FOS), on esimerkiksi kasviksissa, hedelmissä ja viljoissa. Erityisesti bifido-bakteerit rakastavat FOS:eja. Lingaaneita, jotka ovat myös prebiootteja, saat puolestaan vihanneksista, palkokasveista ja siemenistä. Myös sikuri, artisokat ja soijapavut ovat hyviä prebioottien lähteitä.

·         Glutamiini auttaa voimistamaan ja parantamaan suoliston sisäseinämää, joka on yksi tärkeimmistä elimistösi kohdista immuniteettisi kannalta. Liian läpäisevä seinämä altistaa merkittävästi allergisoitumiselle ja yliherkkyyksien syntymiselle samoin kuin muiden haitta-aineiden pääsemisen elimistöön. Toisaalta huono ravinteiden imeytyminen heikentää myös immuniteettia. Ota teelusikallinen laadukasta glutamiinijauhetta aamuin illoin veden kera tyhjään vatsaan.

·         Vältä lehmänmaito-, vehnä- ja hiivatuotteita. Myös maapähkinät, munat, kala, äyriäiset, soija, maissi ja sokeri aiheuttavat usein yliherkkyysoireita.

·         Pureskele hyvin, älä syö stressaantuneena (stressin aikana on kuitenkin tärkeää saada ravinteita, mutta ruuansulatusta rasittamattomassa muodossa, jolloin smoothiet ovat huikean hyvä vaihtoehto).

·         Juo vettä vähintään 30ml/ painokilo. Elimistön kuivuminen aiheuttaa ummetusta, heikentää ravinteiden kulkeutumista soluihin sekä haitta-aineiden poistumista elimistöstä.

 

Yrtit avuksi

Mikäli suoliston rakastamista elintavoista huolimatta massua kivistää, kouristaa tai turvottaa, kakka ei tule tai sitä tulee liian usein ripulin muodossa, kannattaa kokeilla luonnon yrttiapteekkia.

Yrttejä voi – ja kannattaa – käyttää monin eri tavoin. Jotkut niistä soveltuvat parhaiten teen- tai haudukkeen muodossa nautittaviksi, toisista taas kannattaa valmistaa yrttiuutetta tai -öljyä. Myös erilaisia ulkoisesti käytettäviä kääreitä ja -voiteita löytyy kauppojen hyllyiltä ja niitä, kuten myös teehaudukkeita voi helposti valmistaa myös kuivatuista ja tuoreista yrteistä itse! Ruohonjuuren valikoimista löytyy paljon aineksia, jotka saavat suolistosi sanomaan purrr...

Luokitus

Yrtit - Miten ne auttavat?

Katkerot

Keltakatkeron, voikukan ja väinönputken ja karhunputken juuret, maa-artisokka:
- Stimuloivat vatsahappojen ja ruuansulatusentsyymien tuotantoa, lisäävät ruokahalua ja auttavat ravintoaineiden imeytymisessä.

Karminatiivit

Kamomillan kukat, fenkolin siemenet, piparmintun ja sitruunamelissan lehdet, inkiväärin juuri:

- Rentouttavat suoliston lihaksistoa ja siten voivat auttaa helpottamaan suolistokouristuksia ja -kipuja. Osa auttaa myös tulehduksien hoidossa.

Tulehduksia estävät

Kehäkukan ja kamomillan kukat, lakritsinjuuri:
- Lievittävät tulehduksia maha- ja suolistoalueella.

Adstringentit

Ruusunmarja, mesiangervo, vadelman lehdet, kaneli:
- Supistavat vatsan limakalvoja ja voivat siten auttaa ripulin lievittämisessä.

Relaksantit

Kamomillan ja laventelin kukat, piparmintun ja sitruunamelissan lehdet, fenkoli, valeriaana eli virmajuuren juuret (apteekkirohdos), kärsimyskukka, kardemumma:
- Helpottavat lihaskouristuksia; voivat auttaa maha-suolikanavan kouristusten hoidossa

Laksatiivit

hierakan ja voikukan juuret, lakritsinjuuri, raparperin juuri (apteekkirohdos), senna (apteekkirohdos):
- Auttavat suolen tyhjentymisessä ja helpottavat ummetusta.

Maksaa suojelevat ja uudistavat yrtit

Kehäkukan kukat, voikukan juuri, maarianohdakkeen siemenet, kuisman kukat (apteekkirohdos), maa-artisokka, kiinanköynnös, kurkuma

Suojaavat maksasoluja haitta-aineiden ja myrkkyjen aiheuttamilta vaurioilta, voivat auttaa maksasoluja uusiutumaan ja tehostaa niiden toimintaa, edistävät maksan tuottaman sappinesteen eritystä.

Kokeile esimerkiksi:

Aloe -luomutäysmehu on valmistettu luomulaatuisen aloe veran lehtien sisäosista. Lähes 100% aloe vera -mehussa on myös hedelmäliha tallessa, joten se pysyy suolistossa pidempään. Säilöntäaineena on ainoastaan luomulaatuinen greipinsiemenuute.  

Bioteekin PROBIOOTTIplus -annospussit sisältävät neljää erilaista probioottikantaa, sekä niiden kasvua edistäviä prebiootteja, kuten inuliinikuitua, glukoosimonohydralaattia ja kalsiumkarbonaattia. Yhdestä annospussista saat myös hyvän annoksen L-glutamiinia, joka vahvistaa limakalvoja ja immuniteettia. Biomedin Replete Intensive -annospussit sisältävät jopa 100 miljardia Lactobacillus acidophilus-, Bifidobacterium bifidum- ja Lactobacillus bulgarucus- bakteereja sekä FOS:ia ja kylmäkuivattua aprikoosijauhetta ja on tarkoitettu suolistoflooran tehokuntoutukseen.

Probioottivalmisteiden lisäksi voit lisätä ruokavaliostasi saatavien maitohappobakteerien määrää makeutusaineen muodossa! Täysin luonnollinen, vähäkalorinen ja runsaasti ravintoaineita sisältävä Yacon-siirappi hellii suolistoa ja sen sisältämät frukto-oligosakkaridit toimivat prebioottina inuliinin tavoin. Yacon-siirappi edistää ruuansulatusta, suolen toimintaa sekä kaliumin, magnesiumin ja vitamiinien imeytymistä. Yacon-siirappia ei tällä hetkellä ole Suomesta saatavissa.

Kotimaisen Frantsilan Yrttitilan yrttiuutteet ovat helppoja käyttää. Valikoimasta löytyy monia vatsan ja suoliston ystäviä, kuten Masumahla ja Peräkammari. Tuotteesta riippuen niitä voi käyttää kuuriluontoisesti tai tarvittaessa. Ne tarjoavat myös luonnollisen muodon kevyeen elimistön puhdistamiseen.

Sinun ei tarvitse olla puutarhuri onnistuaksesi yrttien kotikasvatuksessa. Ruohonjuuren tempauksistakin tutun ZenGrow-laitteen avulla yrtit kukoistavat ja laitteen hento vedensolinan ääni rauhoittaa mieltä samalla!www.zengrow.com Vaihtoehtoisesti voit ostaa valmiita yrttejä ja säilöä ne käyttövalmiina Cuisipron yrttisäilyttimeen! Www.cuisipro.com, www.nexet.

Suolistoa hellivä hedelmä-laku-smoothie

Kun massu mouruaa, ei välttämättä kiinteä ravinto ole paras vaihtoehto. Vatsaa ja ruuansulatuskanavaa voit kuitenkin helliä ihanilla smootheilla, joista saat paljon ravinteita. Niiden sisältämät tuoreet ja kuivatut yrtit myös voivat helpottaa kenkkuilevaa vatsaa ja suolistoa.

 

Laku-Hedelmä smoothie (1 annos)

Helpottaa ruuansulatusta ja lievittää tulehduksia

Nippu tammenlehtisalaattia2 tuorepersikkaapäärynä tai omena
1 rkl lesitiinirakeita
1 rkl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä1½ rkl lakritsinjuurijauhetta (tai avattuja lakritsiteepusseja, esim Clipper)
(Sun Warrior -proteiinijauhetta)
(psylliumia)vettä
makeutukseen Yacon-siirappia, hunajaa tai steviaa
(superfoodeja makusi ja fiiliksesi mukaan)

Sitruunamelissa-mansikka smoothie (1 annos)

Helpottaa vatsan kipristelyä ja kouristuksia

1 päärynä
½ ruukku sitruunamelissaa
½ ruukku romainesalaattia
1 dl mansikoita
½ avokado
2 kuivattua kivetöntä taatelia
1 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
(Sun Warrior -proteiinijauhetta)
(psylliumia)
kamomillateetä jäähdytettynä tai vettä sekä teepussin sisältö
makeutukseen Yacon-siirappia, hunajaa tai steviaa 

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää vettä sen verran, että saat juotavan, mutta täyteläisen juoman.

 

T

 

 

Nauti juoma rauhallisesti “pureskellen”.

 

 Teksti ja reseptit: Hanna Skyttä

Kommentit

mmmooonnea, 25-06-17 01:11:
http://volosy.vmode2017.ru/
ремонт ноутбуков в жулебино sethome
rerewtt
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
KennethDwera, 20-06-17 19:11:
wh0cd105398 <a href=http://albuterol24.us.org/>albuterol prices</a>
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
AlfredSog, 20-06-17 17:40:
wh0cd856255 <a href=http://eurax365.us.com/>eurax at lowest cost</a> <a href=http://buy-viagra-soft.com/>order viagra soft</a> <a href=http://elocon365.us.com/>generic elocon</a> <a href=http://elimite365.us.com/>elimite online</a> <a href=http://cheapviagraforsale.us.com/>Viagra Price</a>
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
KennethDwera, 20-06-17 14:04:
wh0cd899298 <a href=http://buycymbalta2015.gdn/>learn more</a> <a href=http://eurax2011.top/>eurax</a> <a href=http://buysynthroid2012.top/>buy synthroid without prescription</a> <a href=http://buyprednisone7.top/>buying prednisone on line</a> <a href=http://provera2016.top/>provera</a> <a href=http://buytrazodone2011.top/>buy trazodone</a>
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Bennyhot, 20-06-17 13:58:
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
AlfredSog, 20-06-17 13:40:
wh0cd693175 <a href=http://provera247.us.org/>provera with no prescription</a> <a href=http://synthroid247.us.org/>synthroid</a>
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
AlfredSog, 20-06-17 11:51:
wh0cd638813 <a href=http://cialisgeneric247.us.org/>buy cialis</a> <a href=http://amitriptyline247.us.org/>generic amitriptyline</a>
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
CharlesGuerb, 20-06-17 03:22:
wh0cd466642 <a href=http://buspar4you.us.com/>how much does buspar cost</a> <a href=http://buyprednisolone.us.com/>Prednisolone 5mg</a> <a href=http://buy-phenergan.com/>BUY PHENERGAN</a> <a href=http://ampicillin500mg.us.com/>ampicillin without prescription</a>
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Bennyhot, 19-06-17 23:38:
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
CharlesGuerb, 19-06-17 23:20:
wh0cd303560 <a href=http://erythromycin24.us.org/>generic erythromycin</a> <a href=http://viagra247.us.org/>Viagra Price</a> <a href=http://viagrasoft247.us.org/>viagra soft</a>
Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.
Lisää kommentti

* - pakollinen kenttä

*

*
*

Anna arviosi tälle blogiartikkelille

Lähetetään...
Ei arviota vielä. Ole ensimmäinen ja anna tähtesi!
Klikkaa tähtiä antaaksesi arviosi.